Trenger man kaffekvern?
En av de største life hackene vi har gjort de siste 3 årene, er å kjøpe oss kaffekvern. Det å kunne kverne sine egne kaffebønner tar kaffen til nye høyder. Og ja, man smaker faktisk forskjell!
Lørdagsmorgen med nytraktet, nykvernet kaffe er det ikke mye som slår. En kaffekvern koster for 1000 kroner, men det er en investering det virkelig er verdt å vurdere.
Denne kaffekvernen fra Wilfa har vi hatt i rundt ett år. Vi har hatt andre typer tidligere, men de har dessverre gått i stykker. Denne fra Wilfa viser ingen tegn til problemer, og vi satser på å ha den i mange år.
Slik stiller man inn kaffekvernen
En kaffekvern er enkel i bruk. Det første du gjør er å stille inn malingsgraden. Det er hvor fin- eller grovkornet kaffe du ønsker å kverne. Dette kommer an på hvilken kaffetype du skal lage. Vi pleier å lage enten filterkaffe eller presskannekaffe. Denne kaffekvernen har innstillinger for begge, og du stiller den inn ved å vri på sylinderen øverst.
Det neste du må gjøre er å stille inn tiden. Dette er en funksjon som er litt merkelig. Vi stiller den til rundt 30 sekunder, da kverner du ferdig nesten uansett hvor mye bønner du kverner på en gang.
Trikset vi bruker, for å få det vi mener er perfekt hjemmelaget kaffe, er å sette kvernen på kjøkkenvekten, og helle oppi ønsket mengde bønner. Da har vi full kontroll på vekten. 60 gram bønner tilsvarer 60 gram ferdig kaffepulver, og det er det vi bruker til 1 liter vann. På denne måten får vi perfekt resultat hver gang, og det er veldig raskt og enkelt.
Statisk elektrisitet
Et gjentagende problem med kaffekverner er statisk elektrisitet. Denne kaffekvernen skal ifølge produsenten ha teknologi som løser dette problemet. Vi er litt uenig her. Vi har brukt en eldre utgave av denne kvernen før uten denne teknologien, og vi merker ikke særlig forskjell til vår nye kvern. Det vi kan si, er at vi opplever stor forskjell i statisk elektrisitet ut i fra hvilket kaffemerke vi bruker. Noen billigere (og kjempegode) bønner vi har kjøpt på Europris, har etter vår erfaring skapt mye statisk elektrisitet, mens vi opplever ikke dette problemet med bønner fra Evergood og Friele.
Statisk elektrisitet i en kaffekvern er irriterende fordi kaffepulveret man har kvernet frem henger igjen i begeret når en skal helle det oppi kaffetrakteren. Dette fører ofte til at det blir mye kaffekorn og støv blåst utover kjøkkendisken.
Vi eliminerer dette problemet ved å bruke bønner av høy kvalitet, og ved å dunke forsiktig i sidene på kaffekvernen når den har kvernet ferdig. Da opplever vi at alt pulveret samler seg i begeret og er relativt problemfritt å ha med å gjøre etterpå.
Vi er kjempefornøyd med denne kaffekvernen, og kan anbefale den varmt. Vi er ikke kaffenerder på skyhøyt nivå, men setter utrolig stor pris på god kaffe i hverdagen. Denne maskinen hjelper oss med det.