Vår erfaring med Ankarsrum Assistent

Vi kjøpte vår Ankarsrum kjøkkenmaskin for et par år siden. Siden har vi testet Ankarsrum til alle våre gjøremål og fått en erfaring med hvordan maskinen er i bruk. Vi er veldig fornøyd med noe, mens andre ting har vi ikke helt funnet ut av enda. I denne testen tar vi for oss hvordan Ankarsrum Assistent er har vært i bruk for oss og vår erfaring med Ankarsrum så langt.

Design og utseende

Dette er viktig for oss, for vi har kjøkkenmaskinen stående på kjøkkenbenken hele året. Ankarsrum Assistent er virkelig pen. Den store bollen og armen ser blank og fin ut, den tar overraskende liten plass og den passer rett og slett svært godt inn på et moderne kjøkken. Sett i ettertid hadde vi nok valgt en annen farge, for eksempel svart, for å enklere få den til å passe med alt annet vi har på kjøkkenet, som kaffetrakter og kaffekvern. 
 
Det som skiller Ankarsrum fra Kenwood-maskiner vi har prøvd, er at det er selve bollen, ikke armen, som beveger seg. Maskinen er veldig stødig, og vi har aldri vært redd for at maskinen skal hoppe av gårde under tung elting. Det følger med forskjellig utstyr; vi er mest glad i deigrulle, eltekrok og skrapen du ser til venstre i bildet. Skrapen skraper rett og slett deigen bort fra veggene i bollen. 

Det følger også med en egen bolle og egnede visper for å piske krem, lage vaffelrøre og kaker. Den bollen er laget i plast, og fungerer bra. 

Ankarsrum med deigrulle
Elter deig i Ankarsrum kjøkkenmaskin

Elting av deig – vår erfaring med Ankarsrum

Det viktigste vi gjør med kjøkkenmaskinen vår er elting av deig. Umiddelbart slet vi med å få til god elting. Vi fulgte oppskriften til punkt og prikke, og brukte eltekroken som fulgte med. Til vår store skuffelse fungerte dette svært dårlig for oss. Det som funker, er å endre rekkefølgen på oppskriften slik at en begynner med det våte, og så tilsetter det tørre. Av en eller annen grunn takler maskinen dette mye bedre. Det andre vi gjorde var å legge bort eltekroken, og satse på deigrullen og skrapen. Vår erfaring er at deigrullen til Ankarsrum får mye bedre kontakt med deigen. For oss amatørbakere er denne prosessen tilsynelatende mer lik elting for hånd enn hva man får til med en eltekrok. 

Hjemme hos oss går det i brøddeig, bolledeig og pizzadeig. Alt dette takler maskinen godt, og vi er godt fornøyd med resultatet. Noen ganger bytter vi til eltekroken underveis for å få deigen eltet på en annen måte, men det er deigrullen som er vår favoritt. 

Vi har sett litt på YouTube, og det virker som at enkelte får eltekroken til bedre enn oss. Kanskje det har med væskemengden i deigen å gjøre? 

Rå motorkraft

Selv om det tar litt prøving og feiling å bli kjent med maskinen, er det ingenting tvil om at den er veldig kraftig. Motoren er 1500 W, vi har aldri vært i nærheten av å trenge mer kraft. Den er stillegående, pålitelig og elter deig med stor autoritet. Kjøkkenmaskinen fra Ankarsrum er mer enn kraftig nok til alt vi har utsatt den for. 

Armen kan justeres i ulike posisjoner. Den er også bevegelig, slik at den beveger seg med deigen og ikke utsettes for stress. Her virker det som at Ankarsrum har funnet et godt kompromiss mellom eltekraft og holdbarhet. 

Noe vi absolutt elsker med Ankarsrum etter å ha brukt Kenwood tidligere, er at det ikke er behov for lokk når maskinen brukes. Den søler ikke, punktum. Dermed kan man ha i ingredienser rett i bollen mens maskinen går, og dette er en ny verden for oss. Vår gamle Kenwood hadde lokk med en liten åpning. Her kunne man tilsette ingredienser underveis, med åpningen var så liten at det ofte førte til søl. 

Deigen er snart eltet ferdig

Hva vi liker og hva vi ikke liker

  • + Pent design. Tar seg godt ut på kjøkkenet.+ Svært pen å se på når plantene vokser.
  • + Rå motorkraft.
  • + Alt av tilbehør til vanlig bruk medfølger, inkludert plastbolle til visping og røre. Mulighet for å kjøpe tilbehør til andre funksjoner, som kjøttkvern.
  • + Åpen løsning, lett å tilsette ingredienser underveis. 
  • – Maskinen er ikke så lett å skjønne seg på. Spesielt eltekroken har fått lite bruk. Det burde vært bedre instruksjoner.  
  • – Det våte i deigen må tilsettes først. Det er ikke et problem, men fordrer at man må tenke seg litt om før man går i gang med å følge en oppskrift.
Ferdig eltet deig
Ankarsrum kjøkkenmaskin med eltekrok

1 thought on “Ankarsrum Assistent – Vår test”

  1. Vi har hatt fleire maskiner, to av dei hoppa på gulvet av seg sjøl + manglende tilsyn. Ei blei så varm at nylontannhjula smelta. Så kom assistenten inn med liten motor vart dei bytta etter tur til sist med 1500w. Då var vi nøgde. Alle tidligare vart solgt uten tap og ekstrautstyret som kjøttkvern mm passa på ny modell. Rødt preger kokkens farge. Likevel har vi en assistent frå tidlig 50 tal som er i topp stand uten en skrammer men liten motor og en hastighet, vert stasmaskina som preger kjøkken-benken brukt. Likevel er assistent’en frå 50 tallet ei vakker maskin som vert fram frå sin plass i matboden til baking av mindre deigen til bollas etc. Av erfaring så har vi all veska i maskina fyrst og vi brukar deigrullen ei stund før vi går over til kroken. Normalt er det 4 kg deig og vår erfaring er krog og kniv det beste. Instruksjon-boka er bra og les ein den erbruken enkel. Sakna stålbolle til ein rimeligere bris enn den som kom på markedet inntil anna får plastbollen ta jobben i lag med handlinger.

Leave a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *